Arbetsstolar

Med dåliga arbetsstolar påverkas effektiviteten negativt. Allt som gör så att vi kan arbeta, längre, mer koncentrerat och utan att få ont har stor betydelse för produktiviteten i det långa loppet. I den här texten ska vi titta lite närmre på vad som kännetecknar bra arbetsstolar och vad man ska tänka på när man köper dem.

Hur mycket får stolen kosta?

Arbetsstolar kan man hitta för allt från några hundralappar till långt över 20 000 kronor. Vad man ska kosta på sig beror givetvis på vad man har för budget men var medveten om att en ergonomiskt utformad stol kan betala sig rätt snabbt eftersom man helt enkelt jobbar bättre när man sitter riktigt bra.

Hur är en bra arbetsstol?

Vad som är bra arbetsstolar beror givetvis på vad det är för arbete som utförs. En tandläkare eller en guldsmed behöver inte samma sorts stol som en programmerare. En fråga man måste ställa sig är alltså vilka krav ditt arbete ställer på stolen. Sitter du mycket och tittar på en skärm utan att skriva så mycket är det viktigt att stolen är mjuk, har armstöd och låter dig luta dig bakåt.

Om du skriver eller använder musen med krav på precision behöver du ha stöd i korsryggen och en stol där du kan sitta helt rakt. Det bästa är naturligtvis om stolen är så pass flexibel att du kan arbeta bekvämt i den, oavsett vad du har för arbetsuppgift för tillfället. Kvalitén på materialet du sitter på har stor inverkan på hur länge du kommer att kunna använda stolen innan det är dags att kassera den.

Välj stol efter ändamål

Alla arbetsstolar passar inte för alla ändamål och till alla personer. Att välja rätt arbetsstol handlar därför mycket om utprovning eller om att satsa på stolar som är ställbara på flera olika sätt och därför kan anpassas efter din kroppstyp och hur du vill sitta för tillfället. En lite dyrare stol som håller längre är oftare ett bättre köp än en lågprismodell. Särskilt om du jobbar effektivare medan du sitter i den och slipper dra på dig belastningsskador.

Arbetsstolar bör vara snygga och funktionella